Wat hebben bananen en snelroldeuren met elkaar te maken? Niets, zou je op het eerste gezicht denken. Het tegendeel is echter waar. Marc van Vugt legt uit hoe het zit.

‘Bananen worden geoogst als ze nog niet rijp zijn,’ begint Marc. ‘Daarna worden ze verpakt en gaan ze op transport. Bij speciale rijperijen rijpen de bananen vervolgens verder in gasdichte cellen, totdat ze naar de detailhandel gaan. In die bananenrijpingscellen wordt een bepaald soort gas gebruikt, dat niet uit de cellen mag lekken. Anders is de lucht niet meer van de juiste kwaliteit.’

blog foto bananen

Nagenoeg luchtdicht

‘En zo komen we van bananen uit bij snelroldeuren,’ vervolgt hij. ‘In de meeste rijperijen wordt gebruikgemaakt van gasdeuren om de luchtdichtheid van de cellen te garanderen. Wat veel mensen niet weten, is dat snelroldeuren een uitstekend alternatief kunnen zijn. Snelroldeuren, oftewel snelloopdeuren, kunnen in situaties geplaatst worden waar weinig inbouwruimte of terugloop aanwezig is, Bovendien zijn bepaalde varianten nagenoeg luchtdicht.’

Speciale snelroldeur

‘Begin dit jaar hebben wij een project gerealiseerd samen met Interko, wereldmarktleider in fruitrijpingssystemen ‘vertelt Marc. ‘Wij hebben voor hun bananenrijpingscellen een speciale snelroldeur ontwikkeld met een hoge luchtdichtheid en geïsoleerd doek. Dit betekent dat de deur niet volledig luchtdicht is, maar wel voldoende om lekkage te voorkomen. Wanneer een ruimte, bijvoorbeeld een container, qua afmeting niet geschikt is om een sectionaaldeur te plaatsen, dan is deze snelroldeur een prima oplossing.

Cleanrooms

‘Ook voor cleanrooms, ruimtes waar bijvoorbeeld medicijnen of computerchips worden geproduceerd, kan een snelroldeur met een hoge luchtdichtheid een uitkomst zijn. In cleanrooms wordt overdruk gecreëerd om de overdracht van stofdeeltjes en bacteriën van de ene naar de andere kant te voorkomen. In zulke gevallen moet de deur dus goed afdichten en tegelijkertijd bestand zijn tegen drukverschillen Onze snelroldeuren voldoen aan die voorwaarden.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag alles over de vele toepassingsmogelijkheden van onze snelroldeuren.

Nu alvast benieuwd? Bel of e-mail onze specialisten.

+31 (0)85 130 39 81
Help mij met mijn keuze